Over Miriam

Miriam Overlach, harpiste en muzikale duizendpoot, treedt op als soliste en kamermusicus, houdt van theatrale performancesis artistiek leidster van Ensemble Lumaka,  Composing for Harp en andere projecten op deze site.

Zij is winnares van het Vriendenkrans Concours en Nederlands Harp Concours 2007, laureate van het ‘Deutscher Musikwettbewerb’ 2008. De afgelopen jaren gaf zij veelvuldig solo- en kamermuziekrecitals in Nederland en Duitsland (o.a. een tournee via de Musikwettbewerb), in onder meer de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam, de Norddeutsche Rundfunk in Hannover en tijdens het Grachtenfestival.

Met haar Ensemble Lumaka won Miriam in 2006 het Almere Kamermuziekconcours en in 2009 de publieksprijs van ‘Het Debuut’. Lumaka bracht verschillende kamermuziek-cd’s uit. Tegenwoordig richt zich het Ensemble op de prachtige muziek uit de jaren twintig. In Lumaka’s concertserie MOnuMENTEN 1920 komen architectuur en muziek uit het Interbellum in concerten op locatie samen. www.ensemblelumaka.com en www.lumakaweb.wordpress.com

Miriam speelt regelmatig bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Koninklijk Concertgebouworkest of de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen als ook in hedendaagse muziekensembles zoals Ensemble Modern Frankfurt of het oh ton-ensemble Oldenburg.
Haar belangstelling voor hedendaagse ontwikkelingen en innovatie in de klassieke muziek brachten haar bij verschillende groepen en initiatieven:
In de afgelopen jaren werden meerdere harpsolowerken voor haar geschreven die zij op Festivals als November Music, in Huddersfield of in Cairo in première bracht.
Samen met collega-harpiste Sabien Canton ontwikkelde zij www.composingforharp.com, een methode in acht video’s voor componisten over harptechniek en notatie.

Zij gaf lezingen en workshops voor componisten en harpisten tijdens de Gaudeamus Muziekweek, op Nederlandse conservatoria en tijdens het Dutch Harp Festival. Voor het laatste was zij betrokken bij het opzetten van het Internationale Compositieconcours.
Door haar interesse in hedendaagse muziek begon Miriam tijdens haar studie te improviseren en was zij de afgelopen jaren als zodanig te horen in producties van o.a. Corrie van Binsbergen met Toon Tellegen, Jossé De Pauw of Hans Dagelet.

Sinds dit jaar speelt Miriam samen met Marianne Smit voor de Stockhausen Foundation het harpduo ‚Freude‘ dat Stockhausen in 2006 voor Marianne componeerde. Zij geven hiermee internationaal uitvoeringen zoals bijvoorbeeld op het Bologna Festival of tijdens her herdenkingsconcert in Stockhausens woonplaats Kürten.