ENSEMBLE LUMAKA

ENSEMBLE LUMAKAwww.ensemblelumaka.com

‘Technisch gaaf, muzikaal intelligent en emotioneel gedreven…’ (Eindhovens Dagblad)

Bekijk hier Lumaka’s nieuwste video’s!

 

 

nieuwe cd SEPIA & AMARANTH

Lumaka’s nieuwste cd ‘Sepia & Amaranth’ staat online! Luister op Spotify! De LUISTER gaf voor de cd een 10. En de Klassieke Zaken schreef over Exotische Juweeltjes en over het zeltsaam en wonderschoon repertoire!


Over Lumaka:

Gelauwerd met diverse jury- en publieksprijzen, o.a. van het Kamermuziekconcours Almere en Het Debuut, met meerdere CD opnames en na diverse optredens tijdens festivals in het binnen- en buitenland behoort Ensemble Lumaka tot de meest succesvolle ensembles van Nederland.
De musici van Lumaka zijn verbonden door een samenwerking van bijna tien jaar. Daarnaast zijn zij onder andere werkzaam in het Koninklijk Concertgebouworkest, bij Ensemble Insomnio en als solisten en kamermusici in de hedendaagse en oude muziek. Hun gedeelde visie op het maken van kamermuziek bestaat uit het doorgronden en analyseren van een stuk en de vrijheid en spontaneïteit voor elke speler. Dit leidt tot hun oprechte, integere en gepassioneerde interpretaties.

Lumaka is de afgelopen jaren zich steeds meer gaan verdiepen in de muziek rond 1920. Hierdoor wordt Lumaka inmiddels beschouwd als hét Ensemble voor muziek uit die tijd! Waarom de jaren twintig?
In de jaren twintig werd voor het eerst een ensemble in de kwintetbezetting (fluit, harp, strijktrio) opgericht, door de harpist Pierre Jamet. Daardoor is er heel veel mooi repertoire uit het Frankrijk van die tijd. Ook muziekhistorisch gezien is het een erg interessante periode: de laatste staart van de romantiek, de eerste jazz-invloeden, gekke tonaliteit en ritmiek…
Ensemble Lumaka heeft in het afgelopen jaar, naast festivalconcerten in Duitsland en Nederland, een aantal concerten gegeven op jaren-twintig-locaties in Amsterdam.

In 2006 won Lumaka zowel de jury- als ook de publieksprijs tijdens het Internationaal Kamermuziekconcours Almere; in 2009 werd het ensemble in het kader van de prestigieuze concertserie Het Debuut uitgenodigd te spelen in de meest bekende Nederlandse concertzalen, zoals bijvoorbeeld de Kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam, Vredenburg Utrecht en de Vereniging Nijmegen. Aansluitend ontving Lumaka de publieksprijs voor het best debuterende ensemble: een cd-opname bij het label Sol Classics die met lovende recensies werd bekroond.
Het ensemble trad afgelopen jaren op tijdens het Grachtenfestival, Festival Peter de Grote, Musikalischer Sommer Ostfriesland, Bayreuther Orgelwochen en het Thai International Harpfestival Bangkok. Lumaka was onder meer te gast in het televisieprogramma Vrije Geluiden (VPRO) en bij Radio 4 ‘De nationale Top’ en ‘Live vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw’.
In 2010 verscheen hun eerste cd ‘Jongen, Debussy,, Roussel’, bij het Duitse label Querstand van Kamprad verscheen in 2011 hun Cd ‘Noël de France’ en afgelopen jaar bij Et’Cetera ‘Sepia & Amaranth’.


Ensemble Lumaka’s Visionaire Timbres 1926 -theatraal concert na een concept van Miriam met muziek en tekst –

  • 25-2, 11.00 uur, Bloemendaal, info
  • 5-3, 20.00 uur, Wageningen, info
  • 8-4, 12.00 uur, Amsterdam, Vondel CS

In voorjaar 2017 ging het theatraal concert Visionaire Timbres 1926 in première. Ensemble Lumaka speelt met gastmusici werken die in 1926 in het concertgebouw in première gingen. Florian de Backere omlijst het concert met spel en teksten, die gebaseerd zijn op historische krantenrecensies over het concert toen.

Bekijk het VPRO-interview over het verhaal HIER of onze trailer hieronder!

Ensemble Lumaka zijn: Jana Machalett, fluit, Saskia Viersen, viool, Martina Forni, altviool en Charles Watt, cello