theatraal concert TODESFUGE

Todesfuge

voor mezzosopraan, fluit, klarinet en harp

Theatraal concert rond het gedicht ‘Fuga van de dood’ van Paul Celan
met nieuwe composities van Bart de Vrees, Natalia Domínguez Rangel, Wilbert Bulsink. Première op zondag 28 februari 2021 in Uilenburgersjoel, Amsterdam, i.s.m. het Joods Historisch Museum waarna een tournee volgt.

Antje Lohse mezzosopraan, Marieke Franssen fluit, Anna voor de Wind klarinet, Miriam Overlach harp, Isabel Schröder regie, Marc Pantus vormgeving

Intens, onverbiddelijk en aangrijpend… Vier musici brengen in deze voorstelling de poëzie van de Joodse dichter Paul Celan in klank en beeld tot leven. Celan was de eerste dichter die na de Tweede Wereldoorlog de wandaden van het naziregime in woorden wist te vatten. Zijn internationaal beroemde gedicht Todesfuge is een monument in de literatuurgeschiedenis, maar in Nederland weinig bekend. In een verrassend speelse, fantasievolle uitvoering nemen de musici het publiek mee in de gruwelijke wereld van dit gedicht: een contrast dat het indringende karakter van de tekst benadrukt en tegelijk toegankelijk maakt. Drie componisten schrijven speciaal voor dit programma nieuw werk. Bij dit project zijn zowel makers met een Nederlandse als Duitse achtergrond betrokken. Gezamenlijk zoeken ze naar een taal in beeld en muziek om de verschrikkingen van toen een plaats te geven en tevens een verbinding te maken met het hier en nu. Een moderne voorstelling waarin de makers op poëtische wijze een bijdrage willen leveren aan de verwerking van geschiedenis en trauma.
Paul Celan
De dichter Paul Celan (1920-1970) wordt beschouwd als een van de grootste dichters van de twintigste eeuw. Hij is geboren in een Joodse, Duitstalige familie in het toenmalige Roemenië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zijn ouders vermoord door de nazi’s en overleefde hij zelf een werkkamp. Na de oorlog koos hij er bewust voor om in de Duitse taal te schrijven – zijn moedertaal èn de taal van de vijand – om een nieuwe Duitse poëzie te scheppen. Vijftig jaar geleden maakte hij een einde aan zijn leven in Parijs. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam is er van 11 december ’20 t/m 16 mei ’21 een expositie met kunstwerken gebaseerd op de poëzie van Celan: Een graf in de wolken. De première van het theatrale concert Todesfuge in de Uilenburgersjoel is georganiseerd in samenwerking met het Joods Historisch Museum.

Voor speeldata bekijk agenda!

 

 

 

 

MENSCHEN-WORTE
een theatraal concert rond de gedichten van Hans Arp

 

eflyer front Menschen-Worte

 

Komisch, bijtend, filosofisch en ontroerend… in de voorstelling Menschen-Worte, gebaseerd op het poëtische werk van Hans Arp, wordt het absurde van het menselijk bestaan gevierd. Samen met componiste Astrid Kruisselbrink en regisseur Marc Pantus brengen vier musici de humoristische en beeldende gedichten van kunstenaar Hans Arp op speelse wijze tot leven. Woorden worden klank en musici worden personages, in deze intieme voorstelling waarbij het publiek wordt meegesleept naar de tijd van Dada en De Stijl van 100 jaar geleden.

Vorig jaar speelden wij MENSCHEN-WORTE in diverse musea en op festivals in Nederland. Volgend seizoen zal de voorstelling in Duitsland te zien zijn. Bekijk hieronder de trailer of lees meer op:

Stiching Knars – MENSCHEN-WORTE

 

 

De Duits-Franse beeldhouwer, schilder en dichter Hans Arp (1886-1966) was een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde. In 1916 vierden Hans Arp en zijn vrienden met literaire en muzikale uitvoeringen de geboorte van het Dadaïsme. Ze initieerden optredens met muziek, gedichten, performances en dans in de avant-gardistische sociëteit ‘Cabaret Voltaire’ in Zürich. Ze traden op in een zaal gevuld met werken van eigentijdse kunstenaars, zoals Picasso, Macke en Modigliani. Niet lang daarna raakte Arp door zijn vriendschap met Theo van Doesburg ook betrokken bij de kunstenaarsgroep De Stijl. Van Doesburg organiseerde Dada voorstellingen in Nederland en publiceerde regelmatig gedichten van Arp in het tijdschrift De Stijl.

Onze voorstelling is gebaseerd op Arp’s gedichten Menschen en Worte, die op filosofische, humoristische, soms melancholische of satirische wijze mensen en hun woorden beschrijven. Wij nemen het publiek mee in de kleurrijke gedachtewereld van Hans Arp en geven in een collageachtige uitvoering vorm aan een eigentijds ‘Cabaret Voltaire’.

 

De poëzie van Hans Arp

Arp zei zelf, dat als hij had moeten kiezen had hij voor het schrijverschap gekozen, terwijl zijn beeldend werk bekender is dan zijn poëzie, vooral in Nederland. Er was tot nu toe nog geen bundel van zijn gedichten in het Nederlands uitgegeven. Theo van Doesburg heeft 100 jaar geleden poëzie van Arp gepubliceerd in het ‘Stijl’- tijdschrijft, een mooie aanleiding om de gedichten in 2017 weer onder de aandacht te brengen. Speciaal voor de voorstelling Menschen-Worte verscheen de dichtbundel Zingend blauw met poëzie van Hans Arp in een Nederlandse vertaling van Ria van Hengel (Uitgeverij Vleugels).

Het bijzondere aan de poëzie van Hans Arp is de dadaïstische speelsheid die altijd samengaat met een diepere laag. Arp zegt daarover zelf: “Mijn gedichten zijn zinloos, maar ze zijn geen onzin”. Tegelijkertijd ligt zijn experimentele taal door de klanken en het ritme vanzelf al dicht bij muziek.