Over Miriam

Interviews

Afgelopen april  werd ik geïnterviewd door de Harpvereiniging Nederland over mijn verschillende activiteiten, concerten, conservatoria en projecten in corona-tijd.

Lees hieronder het gehele artikel.

In 2018 werd ik ook al eens geïnterviewd voor het harp magazine. Lees het artikel  uit 2018 hier terug: Interview harp magazine

Interview april 2021

 

Biografië

Miriam Overlach treedt op als soliste en kamermusicus, is oprichter van Ensemble Lumaka en Composing for Harp en houdt zich intensief bezig met hedendaagse muziek, muziektheater en performance. Sinds 2018 is ze hoofdvakdocente aan het Conservatorium van Antwerpen.

Zij won eerste prijzen op het Concours ‚Martine Géliot‘, het Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw en het Nederlands Harp Concours en is laureate van het ‘Deutscher Musikwettbewerb’. De afgelopen jaren gaf zij veelvuldig solo- en kamermuziekrecitals in Nederland en Duitsland (o.a. een tournee via de Musikwettbewerb) in onder meer de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam, de Norddeutsche Rundfunk in Hannover en tijdens het Grachtenfestival.

Met haar Ensemble Lumaka won Miriam het Almere Kamermuziekconcours en de publieksprijs van ‘Het Debuut’. Lumaka bracht verschillende kamermuziek-cd’s uit, zoals in 2017 hun nieuwste cd ‘Sepia & Amaranth’, die in het tijdschrift ‚Luister’ met een 10 gerecenseerd werd. De afgelopen jaren richt het ensemble zich op de prachtige muziek uit de jaren twintig. In verschillende producties zoals de concertvoorstelling ‘Visionaire Timbres uit 1926’ of Lumaka’s concertserie MOnuMENTEN 1920 komen tekst, architectuur en muziek uit het Interbellum samen en nemen de luisteraar mee op tijdreis. www.ensemblelumaka.com

Miriam speelt regelmatig met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest als ook in hedendaagse muziekensembles zoals Ensemble Modern Frankfurt en het oh ton-ensemble Oldenburg.

Haar belangstelling voor hedendaagse ontwikkelingen en innovatie in de klassieke muziek brachten haar bij verschillende groepen en initiatieven.

Zo werden in de afgelopen jaren meerdere harpsolowerken voor haar geschreven die zij op festivals als November Music, de Gaudeamus Muziekweek of in Cairo in première bracht.
Samen met collega-harpiste Sabien Canton ontwikkelde zij www.composingforharp.com, een methode in acht video’s voor componisten over harptechniek en notatie. Zij gaf lezingen en workshops voor componisten en harpisten tijdens de Gaudeamus Muziekweek, op Nederlandse conservatoria en tijdens het Dutch Harp Festival.
Sinds 2017 speelt Miriam met harpiste Marianne Smit het monumentale harpduo ‚Freude‘ van Karlheinz Stockhausen, die in 2006 het werk voor Marianne componeerde. Zij geven hiermee internationaal uitvoeringen zoals bijvoorbeeld op het Bologna Festival of tijdens het herdenkingsconcert in Stockhausens woonplaats Kürten.

Sinds haar studietijd heeft Miriam zich bezig gehouden met improvisatie en zij was de afgelopen jaren als zodanig te horen in concerten met Anthony Braxton en in producties van Corrie van Binsbergen met Toon Tellegen, Josse De Pauw of Hans Dagelet.